Penge acél típusok

D2:
Felső kategóriás króm-molibdén-vanádium ötvözésű szerszámacél. 12% krómtartalma miatt 80%-ban rozsdamentes, minél szebben fel van polírozva annál kevésbé hajlamos a rozsdásodásra. Keménysége mellett –  60-61 HRC – nagyon szívós anyag, így aki strapabíróbb kést akar az nyugodtan vegyen ilyen acélból kést! Kitöredezésre kevéssé hajlamos, éltartó, de nehezebben fenhető.
Keménység: 60-61 HRC

9CR14MoV és 440C:
Felső kategóriás rozsdamentes acél. Magasabb a szén- és krómtartalma, illetve tekintélyes mennyiségű molybdént is tartalmaz. Magas kopásállósággal bír. A magas széntartalomnak köszönhetően kiváló éltartással rendelkezik, azonban könnyebben rozsdásodik a többi 440-es acélnál. Könnyen fenhető, még tábori körülmények között is.
Keménység: 58-59 HRC

7Cr17MoV és 440 és 440A:
Közép kategóriás rozsdamentes acél. Ezek a rozsdamentes acéltípusok jobb edzhetőséggel rendelkeznek, ezáltal keményebbek a 420 sorozatánál. A megfelelő hőkezelésnek köszönhetően jó az éltartása, valamit könnyebben fenhető.
Keménység:56-57 HRC

BDR4116:
A 4116 finomszemcsés rozsdamentes acél. Az acélt eredetileg higiéniai alkalmazásokhoz fejlesztették ki, mint például az orvosipar a gyógyszeripar és az élelmiszeripar. Hihetetlen korrózióállóságának, verhetetlen szilárdságának és kiváló éltartásának köszönhetően.
A 0,55% szén növeli a szakítószilárdságot, a keménységet és a kopásállóságot. Növeli az acél éltartását. A 15% króm növeli a keménységet, a szívósságot és a szakítószilárdságot. Ezenkívül növeli a korrózióval és kopással szembeni ellenállást.

Éltartás
Ez az acél meglehetősen jól tartja az élét. De nem nyújtja a legjobb éltartást a piacon kapható legtöbb alacsony kategóriás késacélhoz képest. Ez valószínűleg lágyabb természetének köszönhető, amely közvetlenül befolyásolja az adott acél azon képességét, hogy megőrizze vágóélét.

Szívósság
Az acél nagy szívóssággal is büszkélkedhet a benne lévő magas krómtartalom miatt. Ezenkívül a nagy szívósság a Rockwell keménységi táblázatának alsó végén lógó acélból származik. Minél kevésbé kemény az acél, annál keményebb lesz.

Korrozióállóság
Az acél magas korrózióállóságot is biztosít. Nagy mennyiségben tartalmaz krómot – egészen pontosan 15%-ot, így rozsdamentes, és ellenáll a rozsdásodásnak és a korróziónak. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy az ebből az acélból kovácsolt kések jól működnek párás vagy tengeri környezetben, ahol valószínűleg meglehetősen magas a korrózióveszély.

Élezhetőség
A 4116 acél is könnyen élezhető, mivel ez minden puhább (vagy 60 HRC-nél kisebb keménységű) acél esetében így van. Ez kompenzálja a nem túl jó éltartást abban az értelemben, hogy mindig ultraéles élt adhat a késnek, ha használat közben eltompul. A szabványos élezőrendszerek elegendőek ahhoz, hogy percek alatt szuperélessé tedd ezt a kést.
Keménység: 56 HRC

Élezhetőség


4116 acél vs más acél összehasonlítása
4116 acél vs d2
A 4116 acél jobb korrózióállósággal és valamivel nagyobb szívóssággal rendelkezik, mint a D2 acél. De a D2 magas széntartalma jó éltartást és kiváló kopásállóságot biztosít, mint a 4116-os acél. A D2 élezése kissé nagyobb kihívást jelenthet a 4116-os acélhoz képest nagy keménysége miatt.